Nieuws uit Andalusie

  • De politie heeft twaalf leden van een internationaal vertakte drugbende aangehouden. De bende opereerde vanuit de provincie Almeria. Ze verborgen grote hoeveelheden vacuum verpakte marihuana tussen groenten in vrachtwagens met als bestemming verschillende andere Europese landen. De bal ging aan het rollen nadat een vrachtwagen werd onderschept en gecontroleerd op de A7 autosnelweg nabij Murcia. De vrachtwagen was, met een lading ajuin, onderweg naar Berlijn. Tussen de ajuinen werd 205 kilogram marihuana aangetroffen.
  • Het ziet er naar uit dat we op weg zijn naar een nieuw record aan buitenlandse toeristen die dit jaar hun vakantie doorbrachten in Andalusie. Tijdens de periode tussen nieuwjaar en eind juni 2016 waren er in Andalusie bijna 5 miljoen toeristen afkomstig uit het buitenland. Dat is een toename met 17.5 % tegenover dezelfde periode vorige jaar.
  • De Spaanse belastingen hebben sinds 2014 in Andalusie  bijna 400.000 woningen ontdekt waarbij op de een of andere manier door eigenaren werd gefraudeerd. Omdat ze wisten dat miljoenen Spaanse huishoudens geen of te weinig onroerendgoedbelasting (Impuesto de Bienes Inmuebles), betalen heeft het kadaster in samenwerking met de gemeentes een grootschalig onderzoek uitgevoerd waarbij met behulp van drones en satellieten gekeken werd naar de woningen. De resultaten ervan werden vergeleken met registraties in het kadaster en met wat er aan onroerendgoedbelasting binnenkwam. Uitbouwen, zwembaden of soms complete verbouwingen werden vaak niet aangegeven bij de gemeente, zodat deze er ook geen belasting over kon innen. De frauderende huiseigenaren krijgen geen boete opgelegd van het kadaster. Wel krijgen ze een naheffing van de belastingdienst over het verschil in waarde van de woning en een rekening van 60 euro om hun deel van de kosten van het onderzoek te betalen.
  • Op dinsdag 19 juli 2016 rond 14.15 uur had er weer een kleine aardbeving plaats. Deze maal lag het epicentrum in Ogijares nabij Granada.  De beving was goed te voelen omdat ze amper op 11 km diepte plaats had. Ze had een kracht van 2.4 op de schaal van Richter. Er vielen geen gewonden en er was ook geen melding van schade.
  • De Andalusische kortingskaart “Andaluzcard” verandert van een jaarkaart naar een seizoenkaart. Vanaf september zal de winterkaart voor 2016/2017 in omloop worden gebracht met een geldigheidsduur van zes maanden. De laatste jaarkaarten zullen geldig zijn tot en met augustus 2017 en zijn tot en met augustus 2016 voor € 15,00 verkrijgbaar via de site van “Andaluzcard” of via een van de vijftig verkooppunten. Met ruim 330 accepterende bedrijven in Andalusië is “Andaluzcard” de grootste en meest geaccepteerde kortingskaart van Andalusië. De deelnemende bedrijven krijgen een op maat gemaakte vermelding met foto’s links en eventuele aanvullende informatie op de website.
Advertenties